sâmbătă, 29 iunie 2013

UIMITORUL BIG-BEN - LONDRA - ANGLIA











Big Ben este cel mai mare ceas cu clopot (și patru fețe) din lume. Mai există un ceas care l-a întrecut ca mărime -Turnul cu ceas Allen-Bradley din Milwaukee, Wisconsin, Statele Unite ale Americii, dar acesta nu are clopot.

   Big Ben este simbolul Londrei (și al Angliei) și este cunoscut până și de copii.

 Atunci când Parlamentul se află în sesiune o lumină strălucește peste fațada ceasului.

Cadranele ceasului au o suprafață de peste doi metri pătrați, iar minutarul are peste 4 metri.

Big Ben are un pendul uriaș care este reglat de un sac de monezi și este un ceas excelent care s-a oprit foarte rar

Numele de Big Ben nu se referă de fapt la turnul ceasului propriu-zis, ci la clopotul de 13 tone din interiorul turnului. Clopotul a fost numit astfel după primul comisionar ce a lucrat la construcție – Benjamin Hall.

Acest clopot provine din vechiul palat Westminster și a fost dăruit diaconului de la Catedrala Sf. Paul (St. Paul’s Cathedral) de către William al III-lea. Înainte de a se întoarce la Westminster pentru a-și ocupa locul în actuala casa, a fost recondiționat la Whitechapel în anul 1858.



Prima transmisiune a BBC a fost deschisa de sunetul de la Big Ben în 1923 la 31 Decembrie. Încă există un microfon în turn conectat la sediul British Broadcasting Corporation (BBC).


În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1941, o bombă incendiară a distrus Camera Comunelor parte din Sediul Parlamentului din Londra (Houses of Parliament), dar turnul cu ceas a rămas intact iar Big Ben a continuat să măsoare orele și minutele.



Sunetul său a fost transmis prin radio poporului britanic și întregii lumi, ca un îndemn la speranță pentru toți cei care l-au auzit.


Există 11 camere în interiorul turnului unde membrii Parlamentului pot fi închiși pentru încălcări ale reglementărilor constituționale.



Acest lucru este foarte rar, ultimul incident de acest fel fiind înregistrat in anul 1880. Turnul Big Ben nu este deschis spre vizitare publicului larg însa pe exterior este oricum mult mai impresionant.


La Baza fiecărei fețe a ceasului, este scris în limba latină :  „ Doamne, apără pe a noastră regină Victoria Întâia. ”

surse:

http://www.tvl.ro/londra/obiectiveturisticelondra-bigben.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Ben













































































Fișier:Cleaning Big Ben.jpg