joi, 7 august 2014

ULUITOARE „CASE” CONSTRUITE DE ANIMALE







Fotograful german Ingo Arndt în cartea sa "Arhitectura  construcțiilor de animale" a ilustrat modul în care animale și insecte din întreaga lume își construiesc uimitoare ”case”.

Aici
sunt cele mai creative dintre ele:



Termitele
"Spinifex" - Teritoriul Australiei de Nord


Turnurile termitelor spinifex din Australia pot ajunge şi la patru metri înălţime, fiind unele dintre cele mai spectaculoase construcţii animale din lume. O singură structură poate adăposti până la 2-3 milioane de termite, care aduc mici bulgări de pământ, pe care îi umezesc su salivă. Termitele-muncitoare sunt păzite de exemplare mari, cu capete gigantice şi cleşti puternici.



Animal-Architecture-1-685x1027




Furnicile țesătoare - Teritoriul de Nord din Australia

Furnicile-ţesător din Australia îşi construiesc cuibul ridicând frunze de pe pământ şi lucrând în echipă. Constructorii adulţi adună frunzele şi le ţes cu ajutorul unor fire de mătase, secretate de larvele lor. Furnicile pot produce un cuib întreg în doar 24 de ore


Animal-Architecture-2-685x1027


Weaver-Ant




Pasărea grădinar (cât o cioară) - Guineea de Vest, Indonezia

Pentru a atrage
o femelă, masculul Pasăre grădinar construiește adevărate colibe pe care le decorează cu flori, fructe, ciuperci și....chiar gunoi.

Animal-Architecture-3-685x456




Furnica roșie de lemn - Hesse, Germania - Europa

Un muşuroi de furnici roşii din Germania: deşi dimensiunea unei furnici nu depăşeşte un cenimetru, această specie construieşte adevăraţi “zgârie-nori.” Structurile sunt realizate de pământ şi resturi de plante, putând ajunge şi la aproape doi metri înălţime. Înăuntrul muşuroiului, un sistem complex de culoare asigură cuibul împotriva apei. Aceste furnici transportă materiale de construcţie care pot depăşi de 40 de ori greutatea corpului lor.



Animal-Architecture-4-685x456




Termitele „ busolă” - Australia

Un câmp cu “turnuri” construite de termite, dintre care unele depăşesc înălţimea de doi metri. Construcţiile sunt invariabil aşezate pe axa nord-sud, asigurând un sistem de ventilaţie ingenios şi o temperatură internă constantă.

Animal-Architecture-5-685x456



Compass-Termite-685x456




Pasărea țesător din  Namibia

Micuțele  Păsări-ţesător din Namibia îşi construiesc cuiburile din fire de iarbă proaspete, pe care le ţes. Treptat, căldura tropicală usucă firele de iarbă, cărora le schimbă culoarea.


Animal-Architecture-6-685x1027



  Viespi - pretutindeni


Aceste insecte se găsesc în toate colțurile lumii. Măiestria lor este demnă de remarcat: priviți ce cuiburi își construiesc - aici din celuloză și hârtie - așadar, o „casă” construită din materiale reciclate.



Wasp-685x456