luni, 24 februarie 2014

DRĂGĂLAȘA CINTEZĂ CURCUBEU sau CINTEZA GOULDIAN







Cinteza curcubeu sau cinteza Gouldian este o pasăre foarte atractivă prin coloritul ei. Partea superioară a corpului este acoperiă cu pene de un verde ca iarba iar partea de sus a cefei și aripile sunt de un verde închis sau negru, coada este de un albastru pal (turcoaz) și pieptul violet. Abdomenul este de un galben strălucitor, ciocul albicios, cu vârful roșu.

În privința capului există trei variante distincte de culoare: roșu, negru și galben. Aceste variații de colorit ajută la distingerea a trei specii separate, deși din cercetările făcute până-n prezent, s-a constatat că cele trei variante de culori apar în mod aleatoriu și cele trei specii se găsesc în aceeași zonă geografică. Aceste pete de culoare determină numele comun al celor trei specii: cinteza cu capul roșu, cinteza cu capul galben și cinteza cu capul negru.





Această pasăre atât de drăgălașă, trăiește în nordul Australiei, de la Peninsula Cape York, prin nord-vestul Queenslandului și la nord de regiunea Kimberley, Australia de Vest.

Habitatul lor este savana pădurilor tropicale.

Este o pasăre nomadă, călătorind într-o zonă relativ restrânsă (aprox. 40 Km pătrați) și doar atunci când se află în căutare de surse de apă sau când alimentele devin limitate.





La fel ca numeroase cinteze, are coada prevăzută cu două pene lungi și ascuțite. Femelele sunt mai puțin colorate decât masculii.
Exemplarele tinere ale speciei se disting prin faptul că au o coloratură diferită: capul, părțile laterale și gâtul sunt gri-cenușii, spatele, aripile și penele cozii sunt de un verde măsliniu.









Cintezele curcubeu (Gouldian) se hrănesc, în special cu ierburi sau semințe coapte sau semi-coapte.

Consumă și o mare varietate de insecte, inclusiv: gândaci, termite, muște, furnici sau păienjeni și culeg până și insectele prinse în pânzele păianjenilor.



















































Perechile se cuibăresc în scorburile copacilor. Masculii fac curte femelelor pe crengile copacilor, ritualul constând în mișcări legănate ale capului, curățarea ciocului și ciufulirea penajului pentru a-și afișa culorile strălucitoare. Ei își țin corpul și coada ridicate, își umflă pieptul și își înfoaie penele de pe cap.
Femelele pot, de asemenea, să-și curățe ciocul, pentru a răspunde semnalelor masculilor, iar împerecherea are loc în cuib.

După ce ouăle au fost depuse, ambii părinți le clocesc și contribuie la creșterea puilor.

Frumoasele cinteze curcubeu sau Gouldian pot depune anula câte 4 - 8 ouă în trei serii.

















Un comentariu: