Flamingul roz (Phoenicopterus roseus) este cea mai răspândită specie din familia păsărilor flamingo. Ea poate fi întâlnită în Africa, sudul Asiei (coasta Pakistanului și Indiei) și sudul Europei (Spania, Albania, Turcia, Grecia, Cipru, Portugalia, Italia și regiunea Camargue din Franța). Unele populații sunt migratoare pe distanțe scurte.
Păsarile flamingo sunt faimoase datorită aspectului lor neobișnuit. Această specie nu doar că poate sta într-un picior, dar are pene colorate roz. În realitate însă, penele păsărilor flamingo nu sunt roz, ci albe.
Puțini știu că păsările flamingo se nasc cu pene albe-gri, ce se colorează treptat în natură datorită unui compus de nuanță roz numit cantaxantină. Compusul se găsește în hrana preferată a păsărilor: creveți și alge, potrivit BBC Focus Magazine.
Păsările flamingo din captivitate își pierd culoarea roz a penelor, ce redevin albe, dacă îngrijitorii nu adaugă cantaxantină artificială în dieta lor. Enzimele din sistemul digestiv descompun cantaxantina în pigmenți ce sunt absorbiți de ficat și ajung să coloreze penele în nuanțele vibrante pe care le știm, potrivit Enciclopediei Britannica.
Există patru tipuri de păsări flamingo și toate sunt native Americii de Sud. Pentru că penele își schimbă culoarea datorită dietei, păsările au nuanțe diferite de roz în funcție de locație și de hrana disponibilă din zonă.
Unele păsări flamingo au și nuanțe de portocaliu și roșu între penele roz, pe când altele își mențin culoarea naturala albă-gri.