vineri, 5 iulie 2019

NAANTALI - FINLANDA




Naantali este un oraș din sud-vestul Finlandei, cunoscut ca unul dintre cele mai importante centre turistice ale țării și se află în regiunea sud-vest a Finlandei, la 14 km vest de Turku.

Orașul cuprinde o suprafață de 311,50 kilometri pătrați . 
Cea mai mare parte a acestei zone este situată pe insule, însă majoritatea populației locuiește pe continent. 

Cele mai multe dintre insule sunt acoperite cu păduri și terenuri agricole, în timp ce continentul este format în principal din zone rezidențiale

Unul dintre cele mai vechi orașe din Finlanda, Naantali, a fost întemeiat în jurul mănăstirii medievale Brigittine Vallis gratiae, a cărei biserică încă domină orizontul. Carta a fost semnată de regele Christopher al Suediei, conducătorul Finlandei, în 1443. Mânăstirea a obținut drepturi de tranzacționare și alte privilegii, iar orașul din jurul său a început să crească. 

De asemenea, a devenit o destinație importantă pentru pelerinaj.

În secolul al XVI-lea, după ce catolicismul a dat calea protestantismului ca religie oficială a Finlandei, mănăstirea a fost închisă, iar orașul s-a prăbușit într-o depresiune. Aceasta a durat până la mijlocul secolului al XVIII-lea, când orașul a primit o taxă de urgență și o cameră vamală. În cele două secole de stagnare economică, înainte ca orașul să devină renumit pentru ciorapi
tricotați, din lână, renumi și în zilele noastre.

În anul 1863 a fost fondată stațiunea balneară de la Cape Kalevanniemi, care a ridicat statutul de oraș ca loc de vacanță. 

În 1922, proprietatea Kultaranta de pe Luonnonmaa a devenit reședința oficială de vară pentru Președintele Republicii, după ce Finlanda și-a câștigat independența cu cinci ani mai devreme.

Municipalitățile Merimasku, Rymättylä și Velkua au fost consolidate cu Naantali pe 1 ianuarie 2009.

Venitul fiscal pe cap de locuitor al orașului este al doilea cel mai înalt dintre toate orașele din Finlanda, și cel mai mare din provincia sud-vest Finlandei.