duminică, 14 iulie 2019

CACAO - BENEFICII



http://www.herbsnatura.com/wp-content/uploads/cocoa.jpg


Un aliment atât de sănătos precum este cacaoa este recunoscut, în toată lumea, pentru aroma sa deosebită și pentru efectul pozitiv pe care îl are, asupra stării mentale și a dispoziției. Cel mai mare producător de cacao, la nivel mondial, este Indonezia, urmată de Ghana, Brazilia, Ecuador, Republica Dominicană, Malaysia și Columbia.

În mod ironc, în trecut, cacaoa era considerată nocivă pentru organism, însă acum se pare că, în afară de apă, cacaoa este cea mai sănătoasă substanță pe care o poți oferi organismului tău. Dacă această afirmație vi se pare exagerată, gândi-vă doar că niciun alt aliment nu vă ajută să luptați cu cele mai grave boli, la nivelul la care o face cacaoa.

Unii cercetători merg într-atât de departe încât afirmă că, dacă acest aliment ar fi consumat în mod regulat și conștiincios, ar fi cel mai bun medicament salvator de vieți, din toate timpurile.

Atât cacaoa cât și produsele pe bază de cacao, precum ciocolata, posedă calități care lupta împotriva factorilor ce cauzează cele mai de temut maladii.

S-a demonstrat că acest aliment are beneficii semnificative asupra sistemului cardiovascular, ajutând la prevenirea riscului de infarct, reglează presiunea sangvină și reduce șansele de cancer. Aceste calități se datorează conținutului mare de flavonoizi din cacao.

Flavonoizii sunt componente naturale care ajuta funcțiile creierului, previn declinul cognitiv și demența, potrivit unui grup de cercetători care au prezentat aceste date în timpul unei întâlniri a Asociației Americane pentru Progresul Științei.

După ce s-a descoperit că flavonoizii îmbunătățesc funcțiile vaselor de sânge, oamenii de știință au început să verifice dacă efectele acestora se extind și la nivelul creierului, implicând memoria și procesul de învățare.

CACAOA  ȘI  INIMA  

Cacaoa conține peste 700 de compuți cunoscuți și, probabil, mulți alții încă nedescoperiți. Oamenii de știință acordă un interes deosebit antioxidanților din cacao.

Antioxidanții sunt compuși pe care plantele îi fabrică pentru a preveni degradarea prematură a propriilor celule, determinate de expunerea la căldură, lumină, aer și umiditate.

Ajunse în corpul uman, aceste substanțe previn speciile reactive de oxigen să distrugă celulele și să provoace îmbătrânirea prematură a organismului și o serie de boli grave.

Cacaoa este bogată în polifenoli, o grupă de antioxidanți ce se mai găsesc în băuturi precum vinul roșu și ceaiul și care fac subiectul cercetărilor știintifice datorită efectului benefic pe care îl au asupra sistemului cardiovascular. Bolile inimii se numără printre factorii principali de deces, în rândul adulților.

Polifenolii din cacao protejează inima pe doua căi. Astfel, polifenolii reduc oxidarea lipoproteinelor cu densitate mica (LDL), cunoscute sub denumirea de colesterol rău. Oxidarea acestora reprezintă un factor major în dezvoltarea bolilor coronariene.

Totodată, polifenolii împiedică agregarea trombocitelor care poate conduce la ateroscleroza. În plus, cacaoa subțiază sângele, încetinind coagularea acestuia.

https://www.lanascooking.com/wp-content/uploads/2012/11/spiced-hot-chocolate-feature.jpg


CACAOA  ȘI  CREIERUL

O altă dimensiune a beneficiilor pe care cacaoa le are se răsfrânge asupra creierului și a stării de spirit. Cacaoa este plină de agenți care ajută la eliberarea unor chimicale precum serotonina și dopamina. Cacaoa are și proprietăți anti-depresive de aceea, nu este nicio surpriză faptul că, atunci când mâncăm ciocolată, avem o stare de euforie.

Băutura preparată cu cacao sau ciocolată are o calitate adițională, față de ceai și cafea. Chiar dacă ultimele două stimulează și ele sistemul nervos, în cantități moderate, ciocolata hrănește direct organismul.

Cacaoa este bogată în cafeina și teobromină. Nu are la fel de multă cafeină precum cafeaua, însă efectul său stimulativ este accentuat de conținutul de teobromină care are o concentrație de 25 de miligrame în 50 de grame de ciocolată neagră. Teobromina stimulează sistemul nervos central dar și pe cel cardiac.


CIOCOLATĂ  CALDĂ  ANTISTRES    

Ingrediente: 6 linguri de cacaoa, 2 linguri de zahăr brun, 4 linguriţe de miere, 6 linguri de amidon de porumb, 3 linguri de lapte degresat. 

Preparare: Se amestecă zahărul cu mierea foarte bine; se adaugă treptat cacaoa, apoi amidonul şi, în final, laptele. Toate ingredientele se amestecă foarte bine cel puţin cinci minute. 
Acest sortiment de ciocolată este recomandat îndeosebi persoanelor care depun eforturi fizice şi intelectuale susţinute, dar şi anemicilor. 


CIOCOLATĂ  CALDĂ CU 120 CALORII   

O ciocolată caldă, cu un conţinut caloric redus, se prepară din următoarele ingrediente: o cană de lapte degresat neîndulcit, trei linguri de cacaoa şi îndulcitorul preferat (un pliculeţ sau o linguriţă de zahăr invertit. Ingredientele se amestecă bine, până când se dizolvă.


CACAO  CU  LAPTE

●  250 ml lapte   
●  3 lingurite de zahar   
●  1 lingurita de cacao de gatit (fara alte adaosuri)  

Se pune laptele intr-un vas mic si se pune pe flacara aragazului la foc mic sa nu se prinda de fundul vasului si sa se afume. 
 Intre timp, se ia o cana de 250 ml si se pun in ea cele 3 lingurite de zahar si cea de cacao. Se amesteca cele doua intre ele si se sparg eventualele cocoloase de cacao. 

 Când laptele este suficient de cald se scot 2-3 linguri din el, se adaugă peste amestecul zahăr/cacao și se amestecă bine, având grijă să luăm bine cu lingurița și de pe marginile/muchile cănii. 
 Când laptele a atins temperatura ideala, se ia de pe foc și se toarnă peste amestecul din cană. 


Ideea nu este să ascultaţi ''orbeşte'' aceste sfaturi ci doar să nu ocoliți o ceașcă cu cacao sau ciocolată caldă. Cât despre ciocolată....oare cui nu-i place ?


surse




https://globalassets.starbucks.com/assets/760025b58c6a41ad8974990d8486ccf0.jpg