sâmbătă, 9 iunie 2012

LEOPARDUL


























































Leopardul (în termeni științifici „Panthera pardus”) este o felină, ce aparține genului Panthera .El este vestit pentru capacitatea sa de adaptare,iar datorită simțurilor sale excelent de dezvoltate și a desenului blănii rămâne nevăzut dacă este nevoie.


Chiar dacă leopardul este un animal sălbatic,îl putem întalni și în alte regiuni,de la zonele semideșertice până la zonele reci.Culoarea blănii sale cu desen caracteristic poate varia de la galben deschis la negru.



Leopardul este una din cele mai mari feline, cu o greutate cuprinsă între 40 - 80 kg, o înălțime de 60 - 80 cm și cu o lungime a corpului de până la 2 m.

Blana sa este de culoare galbenă, cu pete negre.
Pantera neagră este unicul leopard cu blana de culoare neagră în întregime. În ciuda acestor mărimi destul de mari, leopardul este un animal agil. Poate trăi până la 20 ani. Leoparzii sunt animale nocturne.



Leopardul își petrece timpul cel mai adesea singur, de obicei în interiorul unui teritoriu bine delimitat. Excepție este perioada de împerechere și perioada în care femela își crește puii.


Dacă în același teritoriu ar locui prea mulți leoparzi, ar nimici sau ar alunga pentru mult timp viețuitoarele ce-i alcătuiesc prada. Asemeni altor membrii din familia felinelor și leopardul își marcheaza limitele teritoriului său cu urină, iar pe unii copaci ,,semnează" cu ghearele. În zonele în care se găsesc multe animale, teritoriile de vânătoare ale leoparzilor sunt mai mici decât în regiunile mai sărace în pradă. De obicei masculii posedă teritorii mai mari decât femelele și adesea teritoriul unui mascul se întretaie cu teritoriul uneia sau mai multor femele.


Leopardul este una din cele mai rapide feline de pe pământ,  poate atinge și 130km/h sau, în unele cazuri chiar mai mult,dar pe distanțe foarte mici 100-150m.


(din Wikipedia - Enciclopedia liberă)