duminică, 7 septembrie 2014

BERNA - Capitala ELVEȚIEI






http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/Bern_luftaufnahme.png

Berna este capitala Elveției și totodată capitala cantonului Berna.  Limba oficială este germana  deși există o minoritate francofonă.

Numele orașului Berna fost menționat prima dată la 1 decembrie 1208. Originea numelui nu este însă până astăzi clarificată. Cea mai cunoscută legendă fiind cronica lui Konrad Justinger,  unde se menționează că ducele Berchthold al V-lea de Zahringen care ar fi ucis un urs (Bär în germană), ar fi numit orașul "Berna".

Întemeierea orașului

Berchthold al V-lea a întemeiat orașul la sfârșitul secolului al XII-lea, având un plan clar: a așezat orașul pe o peninsulă a râului Aare, ca să fie protejată în mod natural din trei laturi, iar a patra latură era să fie protejată de un zid și un turn de apărare. Astfel, a început clădirea acolo unde râul face o buclă de 180°, în așa numitul "colț de jos", (Nydegg). Protecția ideală i-a permis să se dezvolte rapid și să-si extinda limita înspre vest: până în 1256,  turnul de apărare era Zytglogge (turnul cu ceas), succedat de Käfigturm (turnul cu închisoare) până în 1345  și de Christoffelturm (turnul lui Sf. Cristof, amplasat în apropierea locului pe care se găsește actuala gara centrală, dar demolat în 1865) până în 1622.  În timpul Războiului de Treizeci de Ani,  două protecții adiționale au fost construite: Schanze (șanțul) cel mare și cel mic. Zona protejată astfel a fost destul de mare pentru dezvoltarea orașului până în secolul XIX.


Când Berchtold al V-lea a murit fără moștenitor în 1218, Sfântul Împărat Romano-Germanic Frederic al II-lea  a decretat ca Berna să fie un oraș imperial liber. Dacă n-ar fi fost cazul, Împăratul ar fi putut prelua conducerea orașului datorită lipsei unui moștenitor. Pe acest act, Berna l-a revalidat în 1273  după ce Imperiul rămăsese fără împărat timp de 23 de ani. Acum, cercetătorii bănuiesc ca actul inițial fusese un fals. În 1353  Berna face un tratat cu tânără confederație elvețiană (al 8-lea membru), în care alianță s-a dovedit a fi un membru foarte puternic. Cu dorința de a-și asigura venituri din tranzituri est-vest, orașul a început să se expande către nord și către sud. În acest scop a cucerit Aargau în 1415 și Vaud în 1536, precum și alte teritorii, devenind astfel cel mai mare oraș-stat din nordul Munților Alpi.


Berna pierde o luptă împotriva francezilor  în timpul războaiele napoleoniene,  este ocupată la data de 6 martie 1798  și pierde majoritatea teritoriilor cucerite. După plecarea francezilor în 1802,  Elveția modernă își ia încet forma actuală și prin constituția din 1848,  Berna devine sediul guvernului confederației, de facto capitala Elveției.


Orașul a întreținut întotdeauna relații de bună vecinătate cu Zurich,  iar în anul 1353 s-a unit cu Confederația Helvetică. Totodată, Berna a fost influențată de mișcarea Reformei și a adoptat protestantismul.  După ce a devenit parte a Elveției, cuceririle teritoriale ale Bernei și-au câștigat suveranitatea, dar orașul a continuat să joace un rol important. Berna a manifestat întotdeauna o oarecare neîncredere în progresul industrial, atitudine care nu s-a schimbat nici în prezent. Caracterul conservator al orașului se manifestă și în grija deosebită acordată dialectului vorbit de locuitori și în ziua de astăzi.

Orașul Berna se află la o altitudine de 542m, în câmpia Elveției, câmpia fiind situată aproximativ în centrul țării. Peisajul din împrejurimi a fost format de ghețari în timpul ultimei glaciații. Berna se află între doi munți: muntele Gurten  cu o altitudine de 858 metri aflat în sudul orașului și muntele Bantiger  cu o altitudine de 947 metri situat la est. Vechiul Observator astronomic  din Berna constitue astăzi centrul istoric a Swisstopo a Elveției și este originea sistemului de coordonate elvețian (600 000/200 000), coordonatele internaționale fiind 46° 57' nord, 7° 25' est. Centrul orașului Berna este așezat pe o peninsulă formată de râul Aare,  dar din secolul al XIX-lea, noi cartiere  s-au format dincolo de râu, care sunt accesibile prin poduri înalte.


După un incendiu în 1405, în care orașul a fost distrus în mare parte, a fost reconstruit din molasă. Culoarea verzuie a clădirilor din centrul orașului este tipică pentru Berna. Centrul medieval a fost înscris pe lista UNESCO a Patrimonului Cultural Mondial și include trotuarele acoperite (arcade) și fântâni decorate cu statui.
Alte monumente importante sunt: Zytglogge, un turn medieval cu un ceas foarte elaborat cu păpuși care se mișcă, Münster, o catedrală gothică din Secolul al XV-lea  și primăria din același secol.



 Palatul parlamentului  a fost construit între 1852 și 1902 și poate  fi vizitat.
În afară de monumente, orașul Berna mai oferă parcul zoologic Dälhölzli, grădina cu trandafiri Rosengarten (care a fost un cimitir înainte să fie transformată în parc în 1913),  și piscina Marzili, situată direct în râul Aare.




Orașul Berna are o populație de 127.000, 300.000 cu periferia. Este al patrulea oraș din Elveția după Zurich, Geneva și Basel.  Personalități cunoscute includ omul de stiință Albrecht von Haller, scriitorul și preotul Albert Bitzius alias Jeremias Gotthelf  și pictorii Ferdinand Hodler și Paul Klee.  Fizicianul Albert Einstein,  născut în Germania  dar mai târziu naturalizat elvețian a elaborat teoria relativitățiii fiind angajat la oficiu de patente din Berna.



Berna are multe muzee, împărțite în tot orașul. În centrul orașului, pe strada Hodlerstrasse  se gasește din 1879 cel mai vechi muzeu din Elvetia, Muzeul de Artă din Berna.  Nu departe de muzeu se găsește clădirea „Progr”,  primul gimanaziua al orașului Berna, astăzi servind cu săli de expoziții sau concerte.
În Kirchenfeld, Helvetiaplatz  se află Landesmuseum, Muzeul de Istorie, Muzeul Alpin Elvețian, și Salonul de Artă.  Nu departe de aici se găsește Muzeul de comunicații și Muzeul de istorie naturală cu Diorama.


În afara orașului pe autostrada A6 se găsește din iunie 2005 centrul Zentrum Paul Klee, care cuprinde în jur 4000 de lucrări ale pictorului Paul Klee .


surse:



http://www.journeymart.com/de/switzerland/bern-things-to-do.aspx

http://static.panoramio.com/photos/large/35478741.jpg

http://www.freefoto.com/preview/1301-04-3/Swiss-National-Bank-Schweizerische-Nationalbank--Bern--Switzerland
http://www.momsontherun.it/weekend/berna-tana-orso-montagne-laghi-blu.html

http://www.liveinternet.ru/users/lati/post307480457/

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjW1lCmqLaiCNEw9WpUwtw0vj_2BG7RG8-Al-JQ04vYih-99RkCjTjPst-3Ke6PMi4ve6tUkzJZeZICu9Ytwz6PrCjgS2byBFCWDJ57A6o5SSVg27QQyeQYxx5KHEGQoAT6feal95o-krg/s1600/IMGP5270.JPG

http://static.panoramio.com/photos/large/69796685.jpg

























http://xaricde.com/wp-content/uploads/2013/10/bern-street_2195765b.jpg

http://www.rechner.hr/wp-content/uploads/2013/11/CH_Bern_Zentrum_Paul_Klee.jpg

Centrul de Artă - Paul Klee



http://www.momsontherun.it/sites/default/files/node_gallery/ballenber_spinnen_print.jpg








http://www.momsontherun.it/sites/default/files/node_gallery/lakes_wallpapers_505.jpg









http://static.panoramio.com/photos/large/35440975.jpg

Ceasul astrologic






http://www.ldschurchtemples.com/bern/gallery/images/bern-mormon-temple4.jpg











http://hampage.hu/trams/TdT2/04030075.JPG





http://static.panoramio.com/photos/large/35478741.jpg