miercuri, 30 octombrie 2019

TREI FABULE de ESOP


https://history.denverlibrary.org/sites/history/files/cdm_89560.jpg




MĂGARUL  ȘI  CALUL  


Odată , un măgar l-a rugat pe un cal să-i dea și lui puțin din mâncarea cu care se ospăta acesta.

„Mda,” a zis calul , „dacă rămâne ceva din ce mănânc eu acum , îți voi lăsa și ție , pentru a-ți demonstra mărinimia mea , dar dacă îmi vei face o vizită acasă , la grajdul în care locuiesc , îți voi dărui un sac plin cu ovăz. ” 

Măgarul i-a răspuns :”Îți foarte mulțumesc. Dar nu pot să cred că tu , care îmi refuzi un lucru mic acum , îmi vei da un altul mai mare ceva mai târziu”.


https://fablesofaesop.com/wp-content/uploads/2013/12/i109_th_ass_lion_skin.jpg


MĂGARUL  ÎN  BLANĂ  DE  LEU 


Într-o zi , un măgar a găsit o piele de leu , lăsată de către vânători să se usuce la soare. Măgarul și-a pus pielea pe el și a pornit către satul său natal. Pe măsură ce mergea , toate făpturile fugeau din calea lui , atât oameni cât și animale , lucru care îl făcea să se simtă tare mândru. Încântat de efectul pe care îl avea, și-a ridicat vocea și a slobozit un răget , dar atunci toată lumea și-a dat seama cine era el de fapt, iar stăpânul său , pentru că îl băgase în sperieți , i-a tras o bătaie soră cu moartea . 

La scurt timp după aceea, vulpea a venit la măgar și i-a spus : „Eh , te-am recunoscut după voce”.

Morala

Un prost se poate deghiza în haine alese , dar cuvintele lui prostești întotdeuna îl vor da de gol.


https://i1.wp.com/storyplanets.com/media/2014/12/The-Donkey-and-a-Sculptor.png?resize=696%2C398&ssl=1


MĂGARUL  ȘI  STATUIA   


Odată un măgar căra în spate, pe străzile orașului, o faimoasă statuie din lemn care trebuia să fie așezată într-un templu. În timp ce își vedea de drum, mulțimea se închina în fața statuii. Măgarul , gândind că oamenii se apleacă în semn de respect pentru el , însuflețit de mândrie , a început să își dea aere și a refuzat să mai facă vreun pas . 

Stăpânul măgarului, văzând că animalul se încăpățâna să se mai miște, i-a tras câteva bice zdravene pe spate și a spus : ” Vai biet nătâng ! Încă nu s-a ajuns până acolo ca oamenii să se închine în fața unui măgar.”

Morala

Oamenii care se privesc prin ochii altora nu dau dovadă de înțelepciune.


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Vel%C3%A1zquez_-_Esopo_%28Museo_del_Prado%2C_1639-41%29.jpg
Portretul lui Esop de Velázquez la muzeul Prado.

Esop (în greacă Aisōpos, Aesopus, n. 620 î.Hr. - d. 560 î.Hr.) a fost un scriitor antic grec, cunoscut pentru fabulele lui. Se crede că a fost sclav, mai târziu eliberat de stăpânul său. Fabulist și filosof, atunci când îl sfătuia corect pe stăpânul său, era eliberat pe o perioadă scurtă de vreme. Multe fabule ale sale s-au păstrat până în prezent. 

Sclavul grec era atât de deștept, încât orice observație primea de la stăpânul său, îi răspundea cu o vorbă de duh, o pildă comică și scăpa de pedeapsă. L-a înveselit într-atâta pe stăpânul său, încât acesta l-a eliberat până la urmă. Fabulele sale au fost preluate și prelucrate de mulți autori, dar Esop rămâne „părintele fabulei”. 

https://media.sciencephoto.com/c0/45/43/55/c0454355-800px-wm.jpg