duminică, 11 august 2019

ANGLIA - CASTELUL GUILDFORD - comitatul SURREY




Castelul Guildford se află în Guildford, Surrey, Anglia. Se crede că a fost construit la scurt timp după invazia din 1066 a Angliei de către  William Cuceritorul.

După bătălia de la Hastings din 1066, William și-a condus armata la Canterbury și apoi a jefuit orașe de-a lungul Căii Pelerinilor, inclusiv Guildford. Mai târziu William, sau unul dintre baronii săi, au construit Castelul Guildford. Nu există nicio înregistrare în Cartea Domesday, dar se presupune că construcția a început probabil după 1086.

Castelul a fost folosit mai ales ca reședință regală, dar a fost și o fortăreață și a jucat un rol în război, deși Castelul nu a fost atacat niciodată, a fost consolidat în diverse puncte d-ea lungul istoriei sale.

Guildford, împreună cu alte castele regale din zona interioară a țării, nu mai erau necesare pentru apărare și au fost neglijate. 

Din anii 1360 a fost îmbunătățit și extins cu o lojă de vânătoare regală, situată pe partea cealaltă a râului de la castel, astfel încât regalitatea a ales să rămână acolo când vizita zona, mai degrabă decât la castel. Apartamentele regale de la castel au fost neglijate și până în 1379 a rămas doar marea cameră a regelui, restul apartamentelor regale fiind deteriorate cu  timpul.

Acest castel a continuat să fie folosit ca gaol - temniță comună atât pentru Surrey cât și pentru Sussex până în 1487 (în al treilea an al domniei lui Henric al VII-lea), când locuitorii din Sussex au solicitat parlamentului ca prizonierii să fie mutați la Lewes, care avea un stabil și o locație sigură. Petiția a fost acordată. 

În 1544, John Daborne a fost făcut deținător al grădinii castelului.
Familia sa a fost implicată în renovarea castelului, fiind cei  care au adăugat ferestrele și șemineele din cărămidă. 

În 1611, moșia castelului a fost acordată lui Francis Carter de către James I. În anii 1630, acoperișul turnului a fost îndepărtat.
 Zonele din jurul castelului au fost folosite pentru agricultură și închiriate la diferite persoane.

În jurul anului 1820, Ducele de Norfolk l-a achiziționat. 

În 1885, Lord Grantley din Wonersh, care deținea o mare parte a castelului, l-a vândut la Guildford Corporation. Turnul și zidurile au fost restaurate și deschise ca grădini publice de agrement în 1888 pentru a marca Jubileul de Aur al Reginei Victoria din anul precedent.


Grădinile sunt „extrem de populare, și prezintă o gamă uimitoare de ronduri și straturi de flori viu colorate. Includ o statuie în mărime naturală a lui ''Alice din țara minunilor ''- eroina luLewis Carroll, ca un frumos memorial al autorului, pentru că acesta a locuit la Chestnuts, în apropierea castelului, în casa surorilor sale, din 1868 până la moartea în 1898.

În 2003, a existat un proiect de conservare la care s-a lucrat  un an. Clădirea a fost parțial renovată, iar primul etaj a fost parchetat și renovat acoperișul. 

Pe parcursul acestui proiect care s-a încheiat în 2004, s-a constatat că există încă caracteristici originale, cum ar fi crenelurile.  

 Acum castelul este un centru pentru vizitatori, deschis între aprilie și septembrie, care include panouri scrise ce descriu istoria castelului și un ghid al locului așa cum era în jurul anului 1300. Acoperișul turnului este accesibil printr-o scară care permite vizualizarea  splendidei panorame cu terenurile ce aparțin castelului Guildford și împrejurimi.

Vechea casă a castelului găzduiește acum o parte a muzeului Guildford, un muzeu de istorie și arheologie local, cu o colecție specializată de lucru de mana / cusături.