miercuri, 1 august 2018

POVEȘTI DIN ANTICHITATEA CHINEZĂ




CE E MAI GREU DE DESENAT


Odată un pictor a fost întrebat:

- Ce e mai greu de desenat ?

Pictorul a răspuns:

- Cel mai greu se desenează un cocoș.

- Bine, dar ce-i mai ușor de desenat ?

- Cel mai ușor se desenează un zeu sau o pocitanie oarecare.

Oamenii s-au mirat.

- Cum se poate una ca asta ?!

Pictorul a răspuns zâmbind:

- Foarte simplu. Cocoșul e mereu sub ochii oamenilor. E de ajuns să fie desenat fără creastă sau fără coadă, cu coarne sau cu trei picioare și oamenii vor spune că pictorul nu poate desena. Pe când zeul sau pocitania n-au fost văzuți de nimeni niciodată. De aceea și se desenează mult mai ușor. Nimeni n-o să poată spune că pictorul nu i-a făcut după chip și asemănare.



Image result for chinese dragon paintings


DE CE A FOST PRINS HOȚUL

Un hoț tont din fire a văzut la ușa unui bogătan un clopoțel de argint și și-a pus în gând să-l fure cu orice preț. Hoțul a întins mâna, dar și-a dat seama că e destul să-l atingă și clopoțelul va suna, slugile vor sări în grabă și vor pune mâna pe el.

”Trebuie să fac așa, ca să nu se audă clopoțelul” se dumeri hoțul.

El a scos din buzunar o bucată de bumbac, și-a astupat urechile și a întins liniștit mâna spre ușă. Hoțul trăgea de clopoțel și se bucura ca un prost că nu aude clinchetul. Când colo, din casa bogătanului au țâșnit niște slugi, l-au luat pe sus și l-au aruncat în închisoare. Nici aici hoțul tont nu contenea să se mire: cum de-au putut să audă slugile clinghetul clopoțelului de la așa depărtare, iar el să stea chiar alături și să nu audă nimic ?!




Image result for Chinese paintings