miercuri, 8 august 2012

LULEAUA TURCULUI - Campsis radicans



















Generalități


Sunt convinsă că ați văzut cu toții această superbă floare, ”agățată” pe pereții vreunei case sau prin parcuri, urcându-se pe chioșcuri sau scărițe special amenajate. Ei bine, haideți să aflăm câteva lucruri despre ”Luleaua turcului” cum se numește pe la noi - trebuie să recunosc că eu am aflat destul de târziu cum se numește și poate de aceea simt dorința să vă împărtășesc și vouă câteva lucruri despre ea.

Luleaua turcului (Campsis radicans) este un arbust căţărător exotic, originar din America de Nord, fermecător, cu flori în formă de trompetă, de culoare roşie, galbenă sau portocalie. Spectaculoasă, cu precădere în luna august, luleaua turcului este ideală în arhitectura peisageră, îmbrăcând perfect zidurile sau chioşcurile de vară, așa cum spuneam.



Tolerează vântul puternic


Deşi clima din ţara noastră este din ce în ce mai capricioasă, cu furtuni de vară violente, nu trebuie să vă faceţi griji pentru luleaua turcului, deoarece se împacă foarte bine cu vântul puternic. Mai mult, planta se adaptează uşor la schimbările climatice. Trebuie să aveţi în vedere faptul că acest arbust va înflori abia după patru ani de la plantare şi va avea flori mai multe dacă va fi amplasat într-o zonă cu soare. Campsis radicans „invadează” locul din jurul său, dând naştere multor lăstari de-a lungul tulpinei-mamă. De aceea, atunci când o veţi planta trebuie să aveţi în vedere nevoia sa de spaţiu. Totuşi, nu neglijaţi tăierea rămurelelor în fiecare toamnă, pentru că astfel veţi stimula înfrunzirea şi înflorirea arbustului pentru sezonul următor.

Uşor de cultivat

Luleaua turcului este una dintre plantele exotice foarte uşor de cultivat şi de crescut. Nu există un anumit tip de sol preferat, nu necesită fertilizare, putând fi amplasată într-un pământ lipsit de substanţe nutritive! Trebuie să ţineţi cont de un singur lucru: nu suportă apa din abundenţă! Aşadar, este necesar să o udaţi o dată pe săptămână. Dacă optaţi pentru cultivarea prin seminţe, aşezaţi-le în ghivece şi puneţi-le într-un loc călduros şi luminos. Solul trebuie să fie bine drenat, iar seminţele, doar acoperite cu un strat fin de pământ, deoarece au nevoie de lumină pentru a germina. De asemenea, răsadurile se aşază în ghivece spaţioase, iar după câteva săptămâni se plantează direct în grădină.


Nu are duşmani


Campsis radicans adoră pământul bine drenat, pentru că acesta îi asigură o creştere rapidă. Se recomandă plantarea răsadurilor la o distanţă de 40 cm, deoarece luleaua turcului atinge înălţimi de până la 13 m. Pentru o dezvoltare grandioasă, arbustul are nevoie de minimum opt ore de lumină puternică pe zi. De asemenea, puteţi amplasa viţele de Campsis radicans şi în apropierea unor garduri înalte, important fiind să aibă pe ce să se caţere. Nu există dăunători sau insecte care să pericliteze viaţa plantei, aceasta fiind rezistentă.