marți, 23 iunie 2020

PASARI FRUMOASE, STRANII SI MAI PUTIN CUNOSCUTE - + 12 Fotografii





Papagalul Pesquet (Psittrichas fulgidus), cunoscut și sub denumirea de papagalul Dracula sau ca papagalul vultur, este singurul membru al genului său, iar genul său este singurul membru al subfamiliei Psittrichadinae. Este întâlnit în pădurile tropicale de deal și de munte  din Noua Guinee. Este un papagal mare, cu o lungime totală de aproximativ 46 cm și o greutate de 680–800 g. Înfățișarea lui din profil aduce cu cea a unui vultur și de aici și denumirea. Papagalul este un frugivor (mancator de vegetale) extrem de specializat, care se hrănește aproape exclusiv cu câteva specii de smochine, flori și nectar. Partea goală a capului este probabil o adaptare pentru a evita murdarirea penelor de la fructele lipicioase. De obicei depune două ouă într-un cuib mare, situat, evident, într-un copac. Stau de obicei în perechi sau grupuri de până la 20 de indivizi. În zbor, alternează între alunecarea rapidă și alunecările scurte. Pentru ca habitatul lui obisnuit este pus în pericol de activitățile umane, papagalul, la randul sau, este protejat și considerat ca fiind o specie vulnerabilă.



Pițigoiul codat (Aegithalos caudatus) este o pasăre mică sedentară din familia egitalidelor (Aegithalidae), destul de comună în pădurile de foioase și de amestec, cu tufișuri dese din Eurasia, de la Europa de Vest până la Extremul Orient și sud-estul Asiei. Trăiește în pădurile de foioase, de la șes până în zona pădurilor montane de amestec. Poate fi întâlnit și în parcuri, grădini, tufișuri și mlaștini. Este o pasăre sedentară, însă populațiile din centrul și nordul Europei pot efectua deplasări marI. Este o pasăre paseriformă foarte mică, cu corpul rotund, ciocul scurt și gros, coada foarte lungă, îngustă; penajul este în cea mai mare parte negru și alb, cu cantități variabile de cenușiu și roz. Ca aspect, datorită taliei sale mici și cozii lungi și etajate, nu se poate confunda cu altă specie. Sexele sunt asemănătoare și nu se pot diferenția după penaj.
Are o lungime de 13-16 cm, din care coada reprezintă 6-10 cm, și o greutate de 6,2-10,4 g . Pițigoiul codat este foarte vocal.Pițigoiul codat este în esență un locuitor al pădurii, preferând marginea pădurii.
Pițigoiului codat se hrănește pe tot parcursul anului mai ales cu nevertebrate; în sezonul rece consumă uneori semințe mici. Puii sunt hrăniți numai cu insecte și păianjeni.



Pițigoiul ”mustăcios” - denumirea vine de la penajul pe care-l vedeți, negru, asemanator cu o mustață.




Numit și “porumbelul - păun”, porumbelul cu coroană este una dintre cele mai frumoase păsări din lume. Puțin cunoscut și relativ rar, porumbelul cu coroana este cel mai mare reprezentant al familiei Columbidae. Imbrăcat într-o mantie albastră-azurie, cu pete albe și secțiuni rubinii, și cu o coroană sub formă de evantai dantelat, această pasăre emană eleganță princiară. Porumbelul cu coroana este originar din Noua Guinee și câteva insule mici aparținătoare Indoneziei.
Această pasăre trăiește pe solul pădurilor mlăștinoase, pădurile de mangrove, dar și în pădurile de deal până la altitudini de 600 de metri. Preferă pădurile dese și răcoroase. Când sunt amenințați sau când înoptează, porumbeii zboara pe crengile de jos ale copacilor.
In sălbăticie pot fi văzute grupuri de porumbei, de 2 până la 10 membri. Porumbelul cu coroană se hrănește cu fructe, nuci sau semințe, dar și cu insecte sau reptile mici.



Sialia este o pasăre de dimensiuni medii care cântărește aproximativ 30 g  și lungimea de la 16-20 cm . Este un omnivor și poate trăi între 6 și 10 ani în sălbăticie. Mănâncă păianjeni, lăcuste, muște și alte insecte și fructe mici. Sialia trăiește mai ales în America de Nord.




https://media.gettyimages.com/photos/secretary-bird-hunting-in-grass-picture-id700855322?s=612x612


Pasărea secretar (Sagittarius serpentarius) numită și „Pasărea destinului” face parte din familia Sagittariidae. Numele neobișnuit al păsării se datorește penelor mai lungi pe care le are pe cap, ceea ce amintește de peruca unei secretare care era purtată la judecătoriile din trecut. Pasărea secretar având greutatea maximă de 4 kg și anvergura aripilor de cca. 210 cm. Semnul caracteristic după care se poate identifica ușor pasărea sunt penele negre mai lungi de pe cap pe care pasărea le desfășoară în perioada ritualului de împerechere. Culoarea penajului de pe gât și burtă este cenușie, care devine neagră spre picioare și coadă. Regiunea din jurul ochilor și ciocului este lipsită de pene cu pielea de culoare portocalie.Pasărea secretar spre deosebire de celelalte păsări răpitoare, nu zboară ci aleargă rapid pe sol. Păsările trăiesc o viață nomadă în căutare de hrană, sunt monogame, numai în perioada cuibăritului au un teritoriu apărat de mascul. Arealul de răspândire al lor este în savanele din Africa la sud de Sahara. Păsările nu trăiesc în regiunile locuite de om, deoarece ouăle lor sunt luate de localnici din cuib. Hrana preferată a păsărilor sunt șerpii, dar consumă și amfibii, șopârle, insecte sau rozătoare și păsări. Șerpii sunt vânați prin bătăi ale aripilor și lovituri cu picioarele.  




https://mymodernmet.com/wp/wp-content/uploads/archive/KfM-Eiw9OSiOeHZM8xwm_piegon2.jpg


Porumbelul Nicobar se găsește pe insulele mici și în regiunile de coastă din Insulele Andaman și Nicobar, India, la est, prin Arhipelagul Malay, până la Solomons și Palau. Este singurul membru viu al genului Caloenas și poate fi ruda cea mai apropiată în viață a dispărutului dodo și disparutei pasari Rodrigues solitaire.  Măsoară 40 cm lungime. Este o pasăre cântătoare. Din nefericire, sunt pe cale de disparitie si de aceea, in ultimii ani sunt protejate de lege, pentru ca au fost vanate masiv pentru carnea lor dar și pentru piatra din pipota, o piatra (pietre) folosite la bijuterii.  Hrana sa constă din semințe, fructe și muguri și este atrasă de zonele în care  poate avea acces la  cereale - nu se fereste de om (din pacate pentru ea).



Porumbelul cârlionțat



Cocoșii din stâncă, ce compun genul Rupicola, sunt păsări mari cotingide, originare din America de Sud. Se găsesc în pădurile tropicale și subtropicale aproape de zonele stâncoase, unde își construiesc cuiburile. Genul este format doar din două specii existente: cocoșul andin și cel mai mic cocoșul de stâncă din Guianan. Pescărușul andin este o paserină mare, lungă de aproximativ 32 cm și care cântărește aproximativ 265 grame, deși masculii sunt ceva mai mari și exemplarele cele mai grele pot atinge 300 de grame. Dieta constă în principal din fructe și insecte, dar și din mici reptile și broaște.