marți, 28 august 2018

ZAANSE SCHANS - OLANDA - un sat tipic olandez





Țările de Jos  sunt o monarhie constituțională, stat membru fondator al Beneluxului și al Uniunii Europene, situat în nord-vestul Europei, în vecinătatea Mării Nordului, Belgiei și Germaniei. Țările de Jos împreună cu câteva colonii de peste mări formează Regatul Țărilor de Jos. 

Numele folosit în mod tradițional în limba română, Olanda, sub care sunt cunoscute Țările de Jos, acoperă însă doar o parte din teritoriul țării, anume provinciile Olanda de Nord și Olanda de Sud. Locuitorii Țărilor de Jos sunt numiți în engleză Dutch, nume derivat de la aceeași rădăcină ca Deutsch, adică „german”. Limba neerlandeză este forma literară a germanei plate, limba vorbită ca dialect în nordul Germaniei. 

Un sfert din teritoriul Țărilor de Jos se află sub nivelul mării, statul având cea mai joasă altitudine din lume. De asemenea, este una dintre țările cele mai dens populate din lume.  Este membră NATO și UE. Pe teritoriul său se află sediul Curții Penale Internaționale. 

Capitala Olandei este Amsterdam. În timp ce Amsterdam este capitala oficială a țării conform Constituției, la Haga se află sediul guvernului, reședința regală, precum și cea mai mare parte a ambasadelor. 

Aici vă prezint câteva imagini dintr-un sat tipic olandez - Zaanse Schans - unde veți vedea tradiționalele mori de vânt, un loc unde se prepară cașcaval și un alt loc special unde se confecționează autenticii saboți.