Mierea nu e recomandată copiilor decât după ce împlinesc un an, din cauza riscului de botulism. In miere se găsesc în mod natural sporii bacteriei Clostridium botulinum, care poate să germineze în sistemul digestiv imatur al bebelușilor și să declanșeze o boală numită botulism infantil – o boala rară, ce-i drept, dar potențial fatală.
Sporii bacteriei C. botulinum sunt complet inofensivi pentru copii mai mari de 1 an și adulți, pentru că intestinul lor este suficient de matur, iar microorganismele care se găsesc în mod normal acolo împiedică înmulțirea acestei bacterii.
7 BENEFICII ALE CONSUMULUI DE MIERE :
1. - Mierea este cel mai puternic și rapid energizant natural. E ușor digerabilă, se absoarbe repede în sânge și se convertește rapid în energie pură.
2. - Are proprietăți antibiotice dovedite. Mierea de Manuka este cunoscută drept cel mai puternic antibiotic natural, care poate distruge microorganisme precum Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Citrobacter freundii, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Streptococcus faecalis si Helicobacter Pylori.
3.- Stimulează apetitul.
4. - Are proprietăți laxative și sedative.
5. - Stimulează creșterea copiilor prin faptul că facilitează fixarea calciului și a magneziului.
6. - Are proprietăți calmante și e de ajutor dacă copilul este răcit și tușește sau îl doare în gât.
7. - Îmbunătățește sistemul imunitar.
NUTRIENȚI CARE SE GĂSESC ÎN MIERE:
- Antioxidanți naturali
- Enzime (invertaza, sucraza, amilaza)
- Aminoacizi
- Vitamine (B1, B2, B6, B12, PP, acid folic, vitamina C, A, D si K)
- Calciu, fier, zinc, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, crom, mangan, seleniu
ALTE INFORMAȚII UTILE:
- O lingură de miere conține 17 grame de carbohidrați și aproximativ 64 de calorii.
- Mierea îndulcește de două ori mai mult decât zahărul.
- Copiii între 1 și 3 ani e bine să consume între 1 și 4 lingurițe de miere pe zi, cei între 3-6 ani – 4-6 lingurițe pe zi, copiii de peste 6 ani – maxim 8 lingurițe zilnic, adolescenții maxim 15, iar adulții pot consuma cel mult 20 de lingurite de miere pe zi.
- Mierea brună e mai bogată în substanțe nutritive decât cea deschisă la culoare. Conținutul în vitamine și minerale depinde de sursa florală a mierii.
- Mierea nu se încălzește niciodată la mai mult de 40 de grade Celsius, pentru că devine toxică, și pentru copii, dar și pentru adulți.
|
|