luni, 29 iunie 2020

WHY THE OWL IS NOT KING OF THE BIRDS - by Ellen C. Babbitt (from "Jataka tales")





Owl



Why is it that Crows torment the Owls as they sleep in the daytime? For the same reason that the Owls try to kill the Crows while they sleep at night.

Listen to a tale of long ago and then you will see why.

Once upon a time, the people who lived together when the world was young took a certain man for their king. The four-footed animals also took one of their number for their king. The fish in the ocean chose a king to rule over them. Then the birds gathered together on a great flat rock, crying:

"Among men there is a king, and among the beasts, and the fish have one, too; but we birds have none. We ought to have a king. Let us choose one now."

And so the birds talked the matter over and at last they all said, "Let us have the Owl for our king."

No, not all, for one old Crow rose up and said, "For my part, I don't want the Owl to be our king. Look at him now while you are all crying that you want him for your king. See how sour he looks right now. If that's the cross look he wears when he is happy, how will he look when he is angry ? I, for one, want no such sour-looking king!"

Then the Crow flew up into the air crying, "I don't like it! I don't like it!" The Owl rose and followed him. From that time on the Crows and the Owls have been enemies. The birds chose a Turtle Dove to be their king, and then flew to their homes.



https://www.birdguides-cdn.com/cdn/gallery/birds/ANOTHERTURTLEDOVE17061816_filtered.jpg?&width=1000

Turtle Dove






joi, 25 iunie 2020

Pictorul american contemporan MICHAEL HUMPHRIES




Artistul Michael Humphries  s-a născut în Tampa (Florida), a început să picteze la 12 ani. După absolvire, a intrat la Colegiul de Artă din centrul de proiectare din Pasadena, California, dar a fost înrolat în armată și trimis în Vietnam. După ce a terminat serviciul militar, s-a întors la facultate, și-a încheiat educația și și-a găsit de lucru la studiourile cinematografice Walt Disney, unde a lucrat la crearea unui număr mare de filme, inclusiv cele celebre precum „Cocoșatul de la  Notre Dame ”,„ Regele Leu ”.


În prezent, artistul locuiește în California, este directorul de artă al Studioului Fantasia 2000 și un designer de frunte la Sony Pictures. Despre el însuși, Michael spune asta:

”Mereu m-a interesat și hambarul sau casa singură pustie și simplitatea unei vechi bănci de lemn din grădină cu vopseaua veche, fisurată și cojită de timp. Este totul al meu - nativ și apropiat de mine. Modul în care lumina este reflectată dintr-o veche stropitoare este la fel de convingătoare și surprinzătoare pentru mine ca și cel mai grandios dintre peisaje.”












































marți, 23 iunie 2020

FAPTE INTERESANTE DESPRE PISICI




FAPTE  INTERESANTE  DESPRE  PISICI




1. - La o pisică, suprafața nasului este unică, ca o amprentă la om.


2. - Pisicile miaună numai pentru oameni, 
nu fac asta niciodată una cu celălaltă.


3. - O pisică are 24 de oase mai mult decât un om; în total, scheletul lor este format din 230 de oase. (scheletul uman are 206 oase).


4. - Aproximativ 600 de milioane de pisici domestice trăiesc pe glob.


5. - Pisicile pot parcurge o distanță foarte lungă.
Există un caz bine cunoscut atunci când proprietarii
 au uitat să ia pisica cu ei atunci când s-au mutat
  la o distanță de 4 mii de kilometri față de locuința anterioară, și pisica a reușit să-i găsească. 
Acum, sigur, este o poveste și nu știm cât de adevărat este dar, dacă aveți bunici la țară, veți afla că atunci când au dat o pisică, poate cuiva din alt sat, după un timp, pisica a venit acasă.


6. - Pisicile au patru ”degete” la  picioarele posterioare,
și cinci ”degete” la picioarele din față.


7. - Pisica nu vede nimic chiar sub nasul ei.
Din acest motiv, nu poate găsi întotdeauna 
imediat ce i-ai oferit.


8.  - Auzul unei pisici este mult mai sensibil decât cel al oamenilor sau al câinilor. Pisica aude la 65 kHz, iar persoana la 20 kHz.


9. - Multe specii de pisici nu au gene la ochi.


10. - Temperatura normală pentru corpul unei 
pisici este de 38 de grade Celsius.


11. - O pisică domestică poate atinge o viteză 
de până la 50 km pe oră.


12. - Pisicile au un sistem nervos foarte sensibil.


13. - Pisicile pot sări în înălțime, de cinci ori
 înălțimea proprie.


14. - De-a lungul vieții sale, o pisică poate avea 
mai mult de 100 de pisoi.


15. - Pisica Puss din Anglia a fost cea mai bătrână 
pisică din lume; ea a murit în 1939 a doua zi 
după 36 de ani.


16. - 60 de metri este distanța pe care 
pisicile o pot vedea.


17. - Pisicile sunt mamifere foarte leneșe. 
Somnul lor zilnic este de 16 ore.


18. - Pisica are mirosul de 14 ori mai puternic 
decât oamenii.


19. - Folosindu-se de mustață ca un radar, pisica 
stabilește dacă va da peste vreo groapă 
(o ajută sa depisteze denivelările de teren 
în cazuri extreme, mai ales) - daca este 
noapte, dacă este rănită , etc. 









PASARI FRUMOASE, STRANII SI MAI PUTIN CUNOSCUTE - + 12 Fotografii





Papagalul Pesquet (Psittrichas fulgidus), cunoscut și sub denumirea de papagalul Dracula sau ca papagalul vultur, este singurul membru al genului său, iar genul său este singurul membru al subfamiliei Psittrichadinae. Este întâlnit în pădurile tropicale de deal și de munte  din Noua Guinee. Este un papagal mare, cu o lungime totală de aproximativ 46 cm și o greutate de 680–800 g. Înfățișarea lui din profil aduce cu cea a unui vultur și de aici și denumirea. Papagalul este un frugivor (mancator de vegetale) extrem de specializat, care se hrănește aproape exclusiv cu câteva specii de smochine, flori și nectar. Partea goală a capului este probabil o adaptare pentru a evita murdarirea penelor de la fructele lipicioase. De obicei depune două ouă într-un cuib mare, situat, evident, într-un copac. Stau de obicei în perechi sau grupuri de până la 20 de indivizi. În zbor, alternează între alunecarea rapidă și alunecările scurte. Pentru ca habitatul lui obisnuit este pus în pericol de activitățile umane, papagalul, la randul sau, este protejat și considerat ca fiind o specie vulnerabilă.



Pițigoiul codat (Aegithalos caudatus) este o pasăre mică sedentară din familia egitalidelor (Aegithalidae), destul de comună în pădurile de foioase și de amestec, cu tufișuri dese din Eurasia, de la Europa de Vest până la Extremul Orient și sud-estul Asiei. Trăiește în pădurile de foioase, de la șes până în zona pădurilor montane de amestec. Poate fi întâlnit și în parcuri, grădini, tufișuri și mlaștini. Este o pasăre sedentară, însă populațiile din centrul și nordul Europei pot efectua deplasări marI. Este o pasăre paseriformă foarte mică, cu corpul rotund, ciocul scurt și gros, coada foarte lungă, îngustă; penajul este în cea mai mare parte negru și alb, cu cantități variabile de cenușiu și roz. Ca aspect, datorită taliei sale mici și cozii lungi și etajate, nu se poate confunda cu altă specie. Sexele sunt asemănătoare și nu se pot diferenția după penaj.
Are o lungime de 13-16 cm, din care coada reprezintă 6-10 cm, și o greutate de 6,2-10,4 g . Pițigoiul codat este foarte vocal.Pițigoiul codat este în esență un locuitor al pădurii, preferând marginea pădurii.
Pițigoiului codat se hrănește pe tot parcursul anului mai ales cu nevertebrate; în sezonul rece consumă uneori semințe mici. Puii sunt hrăniți numai cu insecte și păianjeni.



Pițigoiul ”mustăcios” - denumirea vine de la penajul pe care-l vedeți, negru, asemanator cu o mustață.




Numit și “porumbelul - păun”, porumbelul cu coroană este una dintre cele mai frumoase păsări din lume. Puțin cunoscut și relativ rar, porumbelul cu coroana este cel mai mare reprezentant al familiei Columbidae. Imbrăcat într-o mantie albastră-azurie, cu pete albe și secțiuni rubinii, și cu o coroană sub formă de evantai dantelat, această pasăre emană eleganță princiară. Porumbelul cu coroana este originar din Noua Guinee și câteva insule mici aparținătoare Indoneziei.
Această pasăre trăiește pe solul pădurilor mlăștinoase, pădurile de mangrove, dar și în pădurile de deal până la altitudini de 600 de metri. Preferă pădurile dese și răcoroase. Când sunt amenințați sau când înoptează, porumbeii zboara pe crengile de jos ale copacilor.
In sălbăticie pot fi văzute grupuri de porumbei, de 2 până la 10 membri. Porumbelul cu coroană se hrănește cu fructe, nuci sau semințe, dar și cu insecte sau reptile mici.



Sialia este o pasăre de dimensiuni medii care cântărește aproximativ 30 g  și lungimea de la 16-20 cm . Este un omnivor și poate trăi între 6 și 10 ani în sălbăticie. Mănâncă păianjeni, lăcuste, muște și alte insecte și fructe mici. Sialia trăiește mai ales în America de Nord.




https://media.gettyimages.com/photos/secretary-bird-hunting-in-grass-picture-id700855322?s=612x612


Pasărea secretar (Sagittarius serpentarius) numită și „Pasărea destinului” face parte din familia Sagittariidae. Numele neobișnuit al păsării se datorește penelor mai lungi pe care le are pe cap, ceea ce amintește de peruca unei secretare care era purtată la judecătoriile din trecut. Pasărea secretar având greutatea maximă de 4 kg și anvergura aripilor de cca. 210 cm. Semnul caracteristic după care se poate identifica ușor pasărea sunt penele negre mai lungi de pe cap pe care pasărea le desfășoară în perioada ritualului de împerechere. Culoarea penajului de pe gât și burtă este cenușie, care devine neagră spre picioare și coadă. Regiunea din jurul ochilor și ciocului este lipsită de pene cu pielea de culoare portocalie.Pasărea secretar spre deosebire de celelalte păsări răpitoare, nu zboară ci aleargă rapid pe sol. Păsările trăiesc o viață nomadă în căutare de hrană, sunt monogame, numai în perioada cuibăritului au un teritoriu apărat de mascul. Arealul de răspândire al lor este în savanele din Africa la sud de Sahara. Păsările nu trăiesc în regiunile locuite de om, deoarece ouăle lor sunt luate de localnici din cuib. Hrana preferată a păsărilor sunt șerpii, dar consumă și amfibii, șopârle, insecte sau rozătoare și păsări. Șerpii sunt vânați prin bătăi ale aripilor și lovituri cu picioarele.  




https://mymodernmet.com/wp/wp-content/uploads/archive/KfM-Eiw9OSiOeHZM8xwm_piegon2.jpg


Porumbelul Nicobar se găsește pe insulele mici și în regiunile de coastă din Insulele Andaman și Nicobar, India, la est, prin Arhipelagul Malay, până la Solomons și Palau. Este singurul membru viu al genului Caloenas și poate fi ruda cea mai apropiată în viață a dispărutului dodo și disparutei pasari Rodrigues solitaire.  Măsoară 40 cm lungime. Este o pasăre cântătoare. Din nefericire, sunt pe cale de disparitie si de aceea, in ultimii ani sunt protejate de lege, pentru ca au fost vanate masiv pentru carnea lor dar și pentru piatra din pipota, o piatra (pietre) folosite la bijuterii.  Hrana sa constă din semințe, fructe și muguri și este atrasă de zonele în care  poate avea acces la  cereale - nu se fereste de om (din pacate pentru ea).



Porumbelul cârlionțat



Cocoșii din stâncă, ce compun genul Rupicola, sunt păsări mari cotingide, originare din America de Sud. Se găsesc în pădurile tropicale și subtropicale aproape de zonele stâncoase, unde își construiesc cuiburile. Genul este format doar din două specii existente: cocoșul andin și cel mai mic cocoșul de stâncă din Guianan. Pescărușul andin este o paserină mare, lungă de aproximativ 32 cm și care cântărește aproximativ 265 grame, deși masculii sunt ceva mai mari și exemplarele cele mai grele pot atinge 300 de grame. Dieta constă în principal din fructe și insecte, dar și din mici reptile și broaște.













luni, 8 iunie 2020

ȘTIȚI CE ÎNSEAMNĂ CUVÂNTUL ”AMIN” ?





ȘTIȚI  CE  ÎNSEAMNĂ  CUVÂNTUL  ”AMIN” ?


Iisus Hristos își începea adesea cuvântările către apostolii săi rostind mai întâi cuvântul 'amin'. 'Amin, amin vă zic vouă!', iar în Biblie, această expresie a fost tradusă cel mai adesea prin sintagma 'Adevăr vă zic vouă!', pentru că vorbele Mântuitorului reprezentau adevărul cel fără de limite și chintesența cunoașterii.

Cuvântul 'amin' vine din limba ebraică și, în traducere simplă, el înseamnă 'așa să fie' sau 'cu adevărat'. Nu este folosit doar de credincioșii catolici sau ortodocși. Acest cuvânt simplu, dar cu o conotație puternică, este folosit și de evrei și de musulmani pentru a întări o rugăciune.

Cei mai mulți îl rostesc în grabă la sfârșitul rugăciunilor pentru că așa au învățat de la părinții și de la confesorii lor, dar nu se gândesc prea mult la semnificația cuvântului.

'Amin' trebuie rostit încet și cu evlavie, pentru că acest cuvânt reprezintă de fapt un legământ de credință. Prin el, omul simplu care se roagă își rostește încă o dată credința, angajamentul că va respecta rugăciunea și cuvântul Domnului.



CUVÂNTUL  ”AMIN” ÎL  REPREZENTA  PE  ÎNSUȘI  HRISTOS 


În Apocalipsa există un pasaj foarte clar și care asociază cuvântul 'amin' cu Fiul Domnului, cel care avea să vină pentru mântuire și credință.

Apocalipsa 3, 14
„ Acestea zice Cel ce este Amin, martorul cel credincios şi adevărat, începutul zidirii lui Dumnezeu„.

Un fragment care ne aduce aminte de Geneză și de forța creatoare a divinității: 'la început a fost cuvântul' și s-a întrupat lumea, iar Fiul Său a fost 'începutul zidirii' unei noi credințe, mai statornice și mai puternice.



ÎN  LIMBAJUL  BISERICESC  ȘI  ÎN  LIMBAJUL  FAMILIAR



'Amin' este mai mult decât o simplă expresie de întărire a rugăciunilor. Este un cuvânt care trebuie să pornească din inimă și prin care, un credincios adevărat, își deschide singur calea către regatul din ceruri, cum spune tradiția bisericească.

Din limbajul bisericesc, cuvântul 'amin' a trecut cu ușurință în limbajul popular, unde a căpătat un sens ușor modificat. Se folosește uneori pentru a sublinia că ți-ai terminat cuvântarea și că ai expus cele mai bune și solide argumente. Amin poate să însemne 'gata', 'asta am avut de zis', 'așa să faci, cum am zis eu'. Tot amin poate să însemne că ai recunoscut că este adevărat un lucru și vei acționa în consecință.











miercuri, 3 iunie 2020

FAMILIA MEA - de Elena Podoleanu




FAMILIA MEA

de Elena Podoleanu


Bine e la noi acasă,
Că avem viaţă frumoasă.
Mama spală şi găteşte,
Tata la lucru porneşte.


Noi copii cei mai mici
Facem ce putem pe-aici.
Ştergem praful, aspirăm
Lucrurile aşezăm.


Ne iubim, ne respectăm
Părinţii ni-i ajutăm.
Ascultăm şi de bunici
De când suntem foarte mici.